Wonen

Alles wat je altijd al wilde weten over de vijgenboom

Met je eigen fruitboom thuis heb je binnen de kortste keren je eigen oogst! Vijgen zijn heerlijk en gezond en de vijgenboom is makkelijk om aan te schaffen, te planten en te verzorgen. In dit artikel lees je hoe je het beste voor je eigen vijgenboom kan zorgen.

Waarom kiezen voor een vijgenboom?

Vijgenbomen zijn de perfecte bomen voor thuis. Vijgen zijn een gezonde bron van vezels en daarbij zijn ze heel makkelijk te groeien en te oogsten. Ze hebben een zoete, vanille-achtige smaak en helpen bij het onder controle houden van diabetes.

Hoe plant je een vijgenboom?

De vijgenboom komt uit Noord-Aziƫ, waardoor deze gewend is aan een tropisch klimaat. Je moet er dus rekening mee houden dat je de vijgenboom ergens plant waar voldoende zonlicht is. Dit betekent dat de vijgenboom minimaal zes uur of meer zonlicht per dag nodig heeft. Wanneer je besluit om de boom buiten te planten, kun je dat het beste doen naast een structuur zoals een stenen muur of andere planten. Hierdoor ontvangt je vijgenboom genoeg belichting zonder overvloedig zonlicht.

Een vijgenboom binnen planten

Wil je graag een vijgenboom binnen in huis? Plant de vijgenboom dan eerst in een container. Wanneer deze groter wordt, plant je de boom over in een nieuwe container. De container waar de boom in zit moet altijd minstens twee keer zo groot zijn als de kluit en drainagegaten aan de onderkant hebben. Nadat je de vijgenboom hebt geplant in de container, moet je deze goed water geven. Hierdoor zullen de wortels van de boom zich beter kunnen vestigen.

Een vijgenboom in de tuin planten

Wil je liever de vijgenboom buiten planten? Dit proces lijkt erg op het planten van een vijgenboom in een container. Graaf een gat dat minstens twee keer zo groot is als de kluit en maak de wortels los wanneer u de kluit in het gat plaatst. Voeg daarna waar nodig grond toe en stamp deze grond voorzichtig aan. Geef ook hier na het planten direct goed water zodat de wortels zich goed kunnen vestigen.